З чого починається ранок? Часто — з киплячого на плиті чайника. Ми звикли пити чай і каву, коли нам хочеться підбадьоритися, або хоч трохи відволіктися від рутинної роботи, а то й надто тривалого відпочинку. На допомогу прийде електричний чайник — затишний, набагато швидше гріє воду і дуже економічний.
Як правильно вибрати електричний чайник.
Вибираємо електричний чайник Сучасну кухню неможливо уявити без електричного чайника. Ціни та якість електрочайників значно розрізняються. Ця стаття допоможе вам вибрати «чайник вашої мрії». Важливі технічні параметри, на які слід звернути увагу при купівлі електричного чайника ― це обсяг, потужність і швидкість закипання.
Об'єм і потужність
Перш за все, визначитеся, який чайник вам потрібен: великий чи менший? Обсяг чайників варіюється від 0,8 л (на двох) до 2,0 літрів (на 4-5 чоловік). Найбільш поширені моделі на 1,5-1,7 л. Чим більше об'єм приладу, тим більше енергії він споживає, відповідно, його потужність повинна бути вище. Зазвичай потужність електрочайника знаходиться в межах від 1000 Вт (для 1,0 л) до 2200 Вт (для 2,0 л).
Швидкість закипання
Сучасний чайник вимикається автоматично після закипання або якщо в ньому немає води, але ця особливість присутня не у всіх моделей. Дуже рідко зустрічаються електрочайники з функцією підігріву не до 100 градусів, а до заданої температури або з постійним підтриманням необхідної температури в режимі термостата. Іноді зустрічаються моделі, у яких закипання супроводжується звуковим сигналом.
Додаткові функції ведуть до значного подорожчання виробу. У чайника необхідна шкала рівня рідини, так як при переливі води вище максимального рівня ви можете облитися окропом. Крім того, вода повинна закривати ТЕН (трубчастий електронагрівач) повністю, інакше станеться аварійне відключення або поломка. Дизайн корпусу
Спочатку су простував і дві форми чайників ― кувшинная і класична. «Класика», що нагадувала традиційні металеві чайники, займала багато місця на столі. Мінімальна порція води була більше в два рази, ніж у глечиків. Найсучасніші моделі ― так звані «пінгвіни», мають плавну обтічну форму. Головна їх особливість ― прихований під пластиною з нержавіючої сталі нагрівач і в два рази збільшена ціна. Переваги: плоске покриття нагрівального елемента набагато легше мити; кріплення чайника до підставці розташована не збоку, а посередині, тому чайник легко повертати на підставці в потрібну сторону, знімати і повертати на підставку під будь-яким кутом. І, нарешті, кількість налитої води може бути невеликим.
Невелика кількість електрочайників мають скляний або металевий корпус. Скляні ― або циліндричні, що нагадують дволітрову банку, або симпатичні кулясті «пузатики» ― виглядають дуже оригінально. Крім того, в деяких моделях можна відразу і кип'ятити воду, і заварювати чай. Однак скло, з якого виготовлений корпус чайника, легко б'ється. Електрочайники з металевим корпусом мають класичну форму, підставки зазвичай немає. Це важка конструкція з нержавіючої сталі, створена на століття. Треба врахувати, що і скло, і хороша нержавіюча сталь абсолютно не виділяють у киплячу воду шкідливі речовини.
Перевірте при купівлі
Купуючи обрану модель, обов'язково прослідкуйте, щоб чайник встановлювався на підставку легко, без ускладнень. Шнур повинен бути досить довгим (зазвичай він змотується всередині підставки), а його розташування не повинно заважати знімати чайник з підставки.
Велике достоїнство електрочайника ― наявність фільтра для води. Зазвичай його роблять з дрібної нейлонової сіточки, але зустрічаються і металеві позолочені фільтри. Електрочайник з позолоченим фільтром коштує значно дорожче, хоча ніяких особливих переваг у нього немає.