Кошик
1136 відгуків
+380666158303
(МТС)
+380734078212
(Life)
+380986951151
(kyivstar)
Japan-line.com.ua
Иван Иванович
Україна Київ пр-кт Повітрофлоцький 92 Б
Мапа

СУШКА ФРУКТІВ - полездно знати.

СУШКА ФРУКТІВ - полездно знати.

19.07.15

Сушка фруктів

 

 

 

 

 

 

 

Як правильно сушити фрукти і ягоди в домашніх умовах

Фрукти і ягоди містять близько 85-90% води. Для їх збереження необхідно видалити воду настільки, щоб в сушених фруктах її містилося не більше 15-20%.

Найбільш поширені два способи сушіння природна (сонячно-повітряна) і штучна (теплова). На сонці сушать фрукти головним чином у місцевостях з сухим, жарким літом. Такий спосіб вимагає багато часу, хоча і простий. Штучна сушка більш зручна і надійна, так як сушать фрукти в печах, духових шафах або спеціальних сушарках. Швидке випарювання води при цьому залежить від загальної поверхні фруктів, швидкості циркуляції повітря і різниці між тиском пари на поверхні плодів і тиском парів води в струмі повітря. Швидкість сушіння залежить також від швидкості надходження внутрішньоклітинної води. Ось чому плоди ріжуть на тонкі скибочки, щоб скоротити час сушіння.

Висушування не повинна бути надмірною, так як є ризик погіршити смак готового продукту і властивість сушених фруктів відновлювати свій первинний об'єм, наприклад, при приготуванні компотів.



Вдома можна сушити фрукти і ягоди, які при тривалій сушці не втрачають сік яблука, груші, чорну смородину. Менш придатні для сушіння вишня, сливи. Сушать цілком зрілі і міцні плоди і ягоди. Для прискорення сушіння, запобігання потемніння плоди і ягоди треба бланшувати 2-3 хв у киплячій воді. Черешню, вишню .і сливи тільки ошпарюють окропом.
 

Як правильно вибрати температуру сушіння


У початковий період сушіння занадто висока температура небажана, оскільки можливі пересушування зовнішніх шарів продукту, утворення скоринки, яка буде перешкоджати безперервного випаровуванню води і сповільнить сушку. Тому її починають при помірній температурі, поступово підвищуючи до 60-80°С. Особливе значення має правильний вибір температури в заключний період сушіння, коли волога випаровується дуже повільно і температура продукту підвищується. Температуру сушіння варто знизити, щоб плоди і ягоди не підгоріли. Виняток становлять кісточкові плоди, які сушать при зниженій температурі, а в кінці ― при підвищеній.

Для кожного виду плодів та ягід рекомендуються певні межі температури сушіння.

Щоб отримати сушені плоди і ягоди високої якості, треба безперервно провітрювати сушильну шафу від утворюються при сушінні парів води.
 

Як сушити фрукти, якщо немає спеціальної сушарки


Якщо спеціального сушильного шафи немає, сушку можна провести або комбінованим способом (на сонці і в печі), або у пічці, духовці, на плиті. Сушіння в духовці або російській печі, дає хороший вихід сухофруктів ― до 30-35 кг на 100 кг свіжої сировини. Треба пам'ятати, що при такому способі сушіння не можна використовувати металеві листи.

Щоб уникнути запарювання продукції, дверцята печі або духовки не слід закривати щільно ― по мірі сушіння її треба поступово закривати. Важливо стежити за температурою, так як сушка проводиться послідовно В три фази 1-45-50°С (подвяливание); 2-70°С (видалення основної маси води); 3 ― 80°С (доведення вологості продукту до 20-25% і стерилізація його). Повітря в кінці сушіння не повинен бути занадто сухим, його відносна вологість повинна бути трохи вище, ніж у початковий період сушіння.
 

Як самому зробити сушарку для фруктів


Найпростіші сушарки можна виготовити в домашніх умовах. Матеріалом для такої сушарки можуть бути покрівельне залізо, сухі тонкі дошки, фанера. Висота сушарки 80-100 см, ширина і довжина 65-70 див. Передню стінку роблять у вигляді дверки, навішуючи на петлі, щоб шафа можна було відкривати для вставки сушильних решіт. Усередині шафи на бічні стінки прибивають брусочки 3x3 см в поперечнику, на відстані 12-15 см один від одного. Рейки служать полозами для сушильних звт. Якщо шафа з жерсті, то сита встановлюють на полозки, прикріплені до бічних стінок шафи.

У верхній частині шафи влаштовують конусоподібну дах з отвором в центрі для витяжної труби і заслінки. До дна шафи дротом прикріплюють залізний лист із зазорами між ним і стінками шафи (5-8 см).

Через зазори завдяки природній вентиляції відбувається гаряче повітря, а лист оберігає нижнє сито від перегріву. У нижній частині стінок сушарки роблять щілини або отвори для притоку свіжого повітря .а на задній стінці вгорі і навпаки нижнього решета-два патрони для термометрів.

Сушарку ставлять над плитою на цеглинах, покладених плиском, із зазорами 3-5 см для припливу повітря. Сита виготовляють з планок полотна, натягнутої на рамку, лудженої металевої сітки, вербових ошкуренных прутів. Важливо пам'ятати, що сита треба встановлювати по черзі, щільно притискаючи до задньої, то до передньої стінки і залишаючи то з одного, то з іншого боку зазор 10 см для припливу гарячого повітря.
 

Як висушити яблука
 


Для сушіння найбільш придатні яблука кисло-солодкого нетерпкого смаку, з неводянистой м'якоттю, білого або світло-жовтого кольору (Антонівка звичайна, Коричне, Папіровка, Пепін шафранний та ін). Яблука солодкі в сушеному вигляді погано розварюються і грубі.

Яблука сортують за розміром, миють, видаляють хворі, вирізують серцевину і загнили місця. Дрібні плоди розрізають на половинки або 4 частини або сушать цілком. Середні і великі яблука нарізають часточками або кружечками товщиною 5-7 див. Можна очистити яблука від шкірки.

Щоб вони не темніли, рекомендується витримати нарізані шматочки, шматочки 1-1,5%-ном водному розчині кухонної солі 2-3 хв. Потім їх підв'ялюють на повітрі (на сонці) або в сушарці, духовій шафі, російської печі.

Сушіння яблук слід проводити при 80-85° С. В кінці сушіння, коли яблука втратять 23 вологи, температуру знижують до 50-60° С, щоб часточки яблук не підгоріли. Тривалість сушіння 4-6 ч. Висушені яблука охолоджують на ситах.